Great Ormond Street Hospital Main Entrance and OPD

The brief for this project was to raise the standard of the patient experience by creating a child-friendly environment. Easing wayfinding into the hospital was part of the project.

WGI suggested breaking through to a relatively unused courtyard to improve the connection with the hospital street and to spatially enhance the entrance and hospital street through a new, large, rooflit, double-height space.

The new, 'underwater' themed reception area provides visual continuity with the Lagoon restaurant and play area as well as reflecting the 'pirate' themes in the Peter Pan stories. The boat shaped reception desk, with side-lit sails, completes the nautical scheme supported by an interactive revolving rock pool floor projection and a collage wall of colourful fish drawn by the hospital's patients.

As well as providing a playful environment, the new reception space offers important practical enhancements: a comfortable waiting area, new facilities for patient advice and liaison and transport and accommodation services. To reduce waiting times and congestion, interactive wayfinding kiosks were installed.

External improvements include an internally lit coloured glass 'rainbow' above the enlarged main entrance lobby to create a welcoming first impression and provide a friendly, inviting approach. The famous Peter Pan statue, was also brought back to life in a refurbished planting bed.

A new entrance from the reception area to the outpatient clinics provided much-needed improvements to outpatient including new consulting rooms and a dedicated waiting area.

Date: 2015
Location: Camden, London
Client: Great Ormond Street Hospital NHS Foundation
Value: £12m
Service: Architecture, Interiors: Full Design