Barnardo's Headquarters

When children's charity Barnado's needed a new headquarters building, it selected WGI from over twenty architectural practices. The reasons: a combination of experience in quasi-public sector offices, and the integration of its architectural and interior design teams and services.
The bespoke building would form part of a larger development involving rationalising the existing campus, and including a new residential development to fund the new headquarters. The new building had to be tailored to Barnado's needs and to reflect the charity's future face as a forward-looking organisation, but without being ostentatious. The key challenge was to both design the new headquarters from inside out, with maximum flexibility to allow for future changes in structure, processes and culture. To achieve these ends, WGI used focus groups and presentations to engage effectively with the building's users. Sustainability concepts were embedded from an early stage in the design process and throughout the construction, reflecting the client's commitment to achieving a low carbon footprint.

Date: 2008-ongoing
Location: Barkingside, LB of Redbridge
Client: Barnardo's
Value: Confidential
Service: Architecture, Interiors: Full Design